Simon Petrus svarade honom: ”Herre, till vem skulle vi gå?” (Joh 6:68)

Varför ska man vara kristen? Den här bibelversen ger ett perspektiv på den frågan som ibland kan bli helt avgörande för oss. Bakgrunden är att Jesus hade predikat på ett sätt som uppfattades som provocerande och utmanande. Det ledde till att många människor lämnade Jesus och inte ville lyssna mer på honom. Jesus frågar då sina lärjungar om de också vill lämna honom, och Petrus svarar med att fråga: Herre, till vem skulle vi gå?

Följer han Jesus mest i brist på annat? 

Petrus svar kan verka lite märkligt. Det känns inte så entusiastiskt och positivt utan låter mer som att han inte har några andra bra alternativ riktigt. Borde inte han, som var lärjungarnas ledare och deras ansikte utåt, vara mer glad, stolt och övertygad i sin tro? Följer han Jesus mest i brist på annat? 

Nej, jag tror inte det är så vi ska förstå honom. Fortsättningen på hans svar vittnar om att han har upptäckt något om vem Jesus är: Du har det eviga livets ord, och vi tror och förstår att du är Guds Helige. Samtidigt finns det ju ändå något av tveksamhet i hans svar. Jag tror att även han hade blivit förvirrad och kanske provocerad av vad Jesus sa. Han hade inte alla svar och det var mycket av det som Jesus gjorde och sa som han inte förstod.

Så kan det vara också för oss idag. Vi kan ha många frågor och kan kanske bli både förvirrade och provocerade eller till och med sårade av det kristna budskapet eller av kristna personer. Vi kan vara frustrerade på Gud, om han nu finns. Men det behöver inte vara en anledning att strunta i Jesus och den kristna tron! Petrus hade upptäckt något och det kunde han inte förneka. Även om han inte kunde fatta eller köpa allt, så fanns det något hos Jesus som gjorde att Petrus var tvungen att vara kvar hos honom – för att se mer, höra mer och förstå mer. Så tror jag det får vara också för oss. Någonstans bakom alla tvivel, obesvarade frågor, sår eller frustration så kan vi också ana, om inte en tro eller en övertygelse, så i alla fall en längtan eller en nyfikenhet på den där Jesus. Det är något med honom. Han har något som vi behöver. Och dessutom kan vi få tänka att även om vi inte tycker att allt i den kristna tron verkar övertygande – så kanske det faktiskt är det bästa svaret vi har.