Underordna er alla mänskliga myndigheter för Herrens skull, både kejsaren … och ståthållarna. 1 Petr 2:13-14

Hatstorm på sociala medier, tända eld på bilar eller att helt enkelt strunta i lagar och regler – möjligheterna är många för den som inte trivs med sina politiska ledare eller de beslut som fattas i maktens korridorer. Men för den kristne gäller en annan väg.

Bibeln utmanar oss till att engagera oss och kämpa för det goda samhället på ett rättfärdigt sätt – men i dessa verser även till att lyda och böja oss för myndigheterna.

Självklart är tillämpningen av detta bibelord inte helt okomplicerad. Hur gör vi om myndigheterna utövar sin makt på ett dåligt sätt? Kanske kan vi anklaga Petrus för en alldeles för positiv syn på maktens män. Hade han bara vetat hur makthavare kan vara så skulle han aldrig skrivit så. Nja.

Vi får nog ta en historielektion om Petrus samtid. Vilka erfarenheter har han av kejsare och ståthållare? Ståthållare Pontius Pilatus lät avrätta Petrus oskyldige bästa vän och tillät den första församlingen att bli förföljd. Kejsar Nero kallade sig ”Guds främste fiende”, slaktade kristna och använde dem som facklor längs vägarna till Rom. Han såg senare till att döda både Paulus och Petrus. Detta ger lite perspektiv. Ändå skriver Petrus: underordna er dem!

“Bibeln talar aldrig om att slåss för sin egen sak.”

Vi kristna är kallade att göra motstånd mot ondskan. Bibeln talar om att stå upp för de fattiga och utsatta och ibland kan församlingen behöva trotsa myndigheters beslut för att stoppa människors lidande och rädda liv. Men Bibeln talar aldrig om att slåss för sin egen sak eller att vara respektlösa. Här har Petrus funnit en annan väg: Jesus-vägen. När han blev hånad svarade han inte med hån, när han fick lida svarade han inte med hot, utan han överlämnade sin sak åt honom som dömer rättvist (v. 23). Till detta är ni kallade (v. 21). Det är Guds vilja att ni genom att göra gott ska tysta munnen på oförståndiga och okunniga människor (v. 15).

Den kristnes väg är att leva i sanning, kärlek och ödmjukhet; och att be – för dem som förföljer en och för dem som har makt. 

Foto: Aaron Burden
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelFör Sverige – i vishet
Nästa artikelEn bön för Sverige