Tänk på vilodagen så att du helgar den. 2 Mos 20:8

Budorden leker man inte bort. Gud steg ner på jorden i ett rykande och brinnande och skakande som fick hela tillvaron att darra. Han kallade upp Mose på berget och gav honom en sammanfattning av sin vilja i tio punkter. Gud tog sig tid att rista in dem på två stentavlor för att de skulle bevaras och för att de skulle bli mittpunkten i det allra heligaste i tabernaklet och templet, mötesplatsen mellan himmel och jord. Dessa budord kan inte vara några oviktiga grejer. Och som ett av de första buden hittar vi detta: att vi ska helga vilodagen. Detta är alltså riktigt högt upp på Guds ”glöm-aldrig-det-här-lista”.

Inte som en tanke eller förhoppning i bakhuvudet.

Att helga betyder avskilja. Alltså att ta något åt sidan och låta det vara annorlunda än allt annat. Gud förklarar i följande verser att allt arbete och alla sysslor (alltså inte bara avlönat jobb) ska pausa denna dag. Att Gud är helig får oss också att förstå att helga har med honom att göra. Bara Gud är helig i sig själv. Tanken med söndagen är alltså tydlig: tid för vila och tid för Gud. Detta är den mest grundläggande regelbundna vanan som Gud vill lära oss människor.

Här finns verkligen något fantastiskt att upptäcka. Hur kan vi då helga vilodagen? Jo, inte som en tanke eller förhoppning i bakhuvudet utan genom att vara konkreta! Hemma hos oss försöker vi alltid säga ”Det är bra som det är”* åt allting varje söndag. Det blir en påminnelse om vilan. Vi låter också söndagen vara annorlunda genom att den är skärmfri och att alla så långt det går är hemma tillsammans. Det blir också mer tid till andakt. Och söndagsgudstjänsten är en icke-fråga – alltså en självklarhet. Här kan Gud komma oss nära! På dessa sätt blir söndagen något helt annat än andra dagar – och det hjälper mig. Det blir både en oas mitt i vardagens stress och samtidigt en vana genom vilken Gud kan forma och välsigna mig. 

På vilket sätt helgar du vilodagen – så att den blir annorlunda än alla andra dagar, en dag där Gud kan komma nära och där du får vila och hämta kraft? Gud, som vill och vet ditt bästa, vill verkligen att du ska göra det!

* Vi tackar författaren Tomas Sjödin för idén.

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelTråkiga vanor – något för mig?
Nästa artikelHur fixar jag nya vanor?