Bön och gemenskap. Dygnet runt. Utan uppehåll. Häng med till Kviinge och bönehelgen ”24/7”!

Förra årets premiär gav mersmak. Så mycket mersmak att bönehelgen i Kviinge blev av även den här hösten. En fredag till söndag i slutet av september där människor i alla åldrar samlas för att umgås och be varje minut under en hel helg. Ständig bön. 24/7 innebär just detta: 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Upplägget är enkelt men fascinerande. Bön och gemenskap. Gemenskap och bön. Både församlingshemmet och kyrkan är öppna och välkomnande – dygnet runt.

Många vinster

Viktor Lindén, 29, som är en av initiativtagarna till bönehelgen, berättar att det är i stort sett samma gäng som ordnar helgen som gjorde det förra året, så inspirerande var det. Det var också väldigt uppskattat av alla de som kom till Kviinge för att be och umgås. Men det är inte enda skälet till att bönehelgen blev av även i år. Det finns andra stora vinster med att be så här intensivt, menar Viktor:

– Vi tror att det händer saker när man ber, så ju mer bön desto bättre. Sedan blir det ju förstås en sporre att få det att gå dygnet runt, men det ska inte heller kännas som ett misslyckande om man inte lyckas hålla bönestafetten levande alla dygnets timmar. Varje bönetillfälle är ju ett plus, så fort någon ber är det bättre än att ingen ber.

Många delaktiga

Maria Redegard, 21, jobbar i vanliga fall inom Svenska Kyrkan med konfirmander och ungdomsgrupper. När Fredrik Carlsson, prästen i Kviinge, frågade om hon ville vara med och arrangera bönehelgen behövde hon inte särskilt lång betänketid: förra årets helg betydde så mycket för alla som drog i det. Och det är ett stort gäng som hjälpts åt med planering, marknadsföring och med att ställa i ordning kyrkan och församlingshemmet. Maria rabblar upp fler än 10 personer som på olika sätt bidragit för att få det hela att fungera. Och fungerat har det gjort, tycker Maria:

– Jag har upplevt helgen som väldigt positiv. Det är ett sånt viktigt tillfälle både för församlingen och för oss som är med.

Viktor håller med och menar att det är en stor tillgång att församlingen får enas kring vad som är angelägna böneämnen just nu och att samtidigt få möjligheten att främja gemenskapen genom att umgås i församlingshemmet.

Bön på schemat

På ett schema inne i kyrkan får vem som helst skriva upp sig att för att be. Varje minut av helgen bokas upp. Den som vill be på egen hand kan göra det, men varje person får lika gärna be tillsammans med andra. Det viktiga under 24/7-helgen är att få vara inför Guds ansikte och vara öppen för vad han vill åstadkomma i det egna livet och i andras liv.

Rebeca Sjöstedt, 18, från Hanaskog, en annan i arrangörsgänget, berättar att de försökt sträva efter att göra kyrkan så välkomnande och mysig som bara möjligt. Men de handlar inte bara om atmosfären. Inne i kyrkan har det ställts i ordning olika bönestationer där den som ber till exempel kan få måla sin bön, klottra på ett böneplank, skriva i en bönebok och be i en riktig mysfåtölj:

Vi ville ha olika stationer i bönerummet där alla kan möta Gud på ett sätt som passar dem, för det som passar en själv, säger Rebeca.

Gemenskap

Gänget som arrangerat bönehelgen i Kviinge har känt att det varit väldigt viktigt att det parallellt med bönen i kyrkan funnits möjlighet till gemenskap i församlingshemmet. Maria förklarar lite hur de valt att lägga upp det:

– Andra som anordnar bönehelger kanske bara har bönebiten men för oss har det betytt jättemycket att också ha gemenskapen. För det handlar ju om något man gör tillsammans. Grundtanken är ju att bönehelgen ska vara ett sätt att betjäna samhället i bön.

Låt dig inspireras

24/7 kan komma att bli en tradition i Kviinge och kanske blir det ringar på vattnet så att fler vill anordna liknande events på andra platser runtom i Sverige. Maria har några tips för de som funderar på att dra igång en bönehelg där de bor:

– Se till att inkludera många i arbetet och verkligen peppa folk på förhand, både i ungdomsgruppen och i församlingen eller föreningen. Vi har till exempel också satt upp annonser och haft trottoarpratare utanför kyrkan som visat att det har varit något på gång i kyrkan.

Viktor påminner också om hur viktigt det är att inte göra bönehelgen eller bönedygnet till ett så stort projekt att det blir svårt att genomföra. Det gäller att hitta en lagom nivå, speciellt första gången. Det måste också finnas en glöd bland de som drar i det:

– Jag tror att det är bra att börja i en ganska liten skala med de som verkligen vill. Lägg det inte på någon som en uppgift, se det snarare som en möjlighet.

En underbar helg

Maria och Rebeca får till sist uppdraget att sammanfatta bönehelgen 24/7:

– Det bästa med bönehelgen har varit gemenskapen och att få vara i bön dygnet runt. Att gå till kyrkan klockan 03.00 på natten och få vara där i en timme, det är något väldigt speciellt. Det är helt fantastiskt att få vara själv och be i en kyrka där det har betts i århundraden, tycker Maria.

Detta är 24/7:

Begreppet står för 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Tanken med en 24/7-bönehelg är alltså att bön pågår varje minut under hela helgen.

Rebeca lyfter fram hur viktigt det är i dagens stressade samhälle att ta tid till bön på det här sättet. Slutintrycket är enbart positivt:

Jag tyckte det var en underbar helg där man verkligen får tid att umgås med Gud – själv och tillsammans med andra!