Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig. (Psaltaren 119:105)

Kanske har du också någon gång varit ute och gått eller sprungit sent på kvällen och inte sett mer än ett par meter framför dig? Jag tror att alla kan känna igen känslan. Jag har själv varit med om det när jag åkt längdskidor under vintern. Jag och min kompis hade tagit oss till ett elljusspår, men ett par meter in på spåret upptäckte vi att lamporna inte var tända längre in i skogen. Trots avsaknad av pannlampor bestämde vi oss för att köra på ändå – och jag tror att ni kan föreställa er känslan när vi närmade oss den värsta nedförsbacken, som svänger i mitten, samtidigt som man knappt såg handen framför sig … Man kände sig ganska liten och maktlös och det blev en och annan vurpa den turen!

Lite så här tror jag att livet kan se ut när vi försöker klara oss själva och inte bjuder in Jesus i våra liv. Det är som att kasta sig ut i mörkret utan en aning om vad som väntar. Men så här står det i Psaltaren 119:105: Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.

Om vi i stället låter Gud vara med och lysa upp de olika vägarna framför oss kommer vi att se klart nog för att välja rätt.

Tänk dig versen rent konkret. Lyktor på fötterna, ljus på stigen. Jag kan ju bara säga att min skidtur hade blivit rätt mycket enklare då. Jag tror att Bibeln kan fungera som en lampa, men också som en vägvisare – en slags pålitlig GPS. Jesus säger ju själv: Jag är världens ljus, den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. (Joh 8:12)

Låt Jesus hjälpa till i vägvalen

I vardagen ställs vi inför många val och möjligheter, särskilt som unga. Men om vi vill klara oss på egen hand är det stor risk att vi famlar i mörkret, kanske ramlar och slår oss ibland och inte ser vad som är bäst för oss. Det går att ta sig framåt, men det är stor risk att åka vilse och missa målet. Om vi i stället låter Gud vara med och lysa upp de olika vägarna framför oss kommer vi att se klart nog för att välja rätt.

För mig har det varit viktigt att be det som står lite tidigare i Psaltaren, i den 86:e psalmen. Visa mig Herre, din väg, jag vill vandra i din sanning.

Låter vi Gud vara med och styra våra val har vi ingenting att oroa oss för, tvärtom har vi all anledning att glädjas över möjligheten att få vandra på livets väg med honom. När vi möter svårigheter och går igenom tuffa tider i livet kan vi lita på att hans löften står fast, han som offrat allt och dött och uppstått för vår skull.

Bön

Tack Jesus för att du är världens ljus och leder mina steg. Hjälp mig att lita på ditt ord och ge upp försöken att klara mig på egen hand. Visa mig vad du vill med mitt liv. Amen.

Sång

Jag ville få vara ett barn i Guds hand, jag ville så gärna nå himmelens land. Men vägen är svår, jag går vilse så lätt. Herre, hör min bön. Ingen skall rycka dem ur min hand, ingen skall rycka dem ur min hand. Så säger Jesus, trygghet så stor. Tänk att han älskar mig.

(Den nya sången, ”Ingen skall rycka dem ur min hand”)