Helt plötsligt blir en grej trendig och viral och sprids över hela världen: ett youtube-klipp, en ny klädstil, ett segt corona-virus eller ett rymdspel där man ska lista ut vem som är the Imposter. Det som nyss var okänt blir liksom en självklarhet och något som alla sett, tänker på eller tar del av.

Detta nummer av Insidan handlar om församlingen. Att vara med i en församling och gå på gudstjänst är kanske inte så trendigt, men det är faktiskt både viralt, globalt och en självklar del av livet för en kristen. Jesus var nämligen supertydlig med att vi inte skulle följa honom ensamma utan tillsammans. Därför har kristna i alla tider varit del av en församling och haft som självklar vana att fira gudstjänst tillsammans. Ensam är inte stark, utan vi behöver varandra och goda vanor. Att vara kristen handlar alltså om en tillhörighet, ett vi, ett Us.

Tanken med församlingen och gudstjänsten är alltså både att vi ska träffa varandra, men framför allt att vi får möta honom

Men det häftiga med församlingen är att den inte bara innehåller ett Us utan också ett Among. Spelet Among Us handlar om att det mitt ibland oss ”vanliga” crewmates finns någon annan, en bedragare som försöker döda. Med församlingen är det likadant fast tvärtom. Jesus har lovat att vara mitt ibland oss när vi samlas tillsammans runt honom. Han är inte en bedragare som tar liv, tvärtom: han är trofastheten och kärleken själv som ger oss av sitt liv. Honom behöver vi! Tanken med församlingen och gudstjänsten är alltså både att vi ska träffa varandra, men framför allt att vi får möta honom. Församlingen känns kanske inte alltid så trendig – men där, mitt ibland oss, finns Gud själv. Among Us. Därför har kristna över hela jorden samlats till gudstjänst vecka efter vecka, år ut och år in, i snart två tusen år. Det är inte ett roligt spel utan en livsavgörande och helt fantastisk verklighet. Joina du också – och sprid det vidare!

Bön

Tack Gud, för att du har gett oss församlingen och gudstjänsten för att ge oss av ditt liv. Hjälp mig att se det och ta emot det. Amen.

Foto: Unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelGuds plan för mig
Nästa artikelVarför ska jag vara med i en församling?