– Hur kan man som kristen tänka om den?
Trenden att följa personer som visar sin sminkrutin på TikTok har den senaste tiden diskuterats vitt och brett. Vi frågar oss: har Bibeln något att säga om det här?
Det känns exklusivt och väldigt vänskapligt. Tänk att jag får vara med på något så personligt och privat som hennes kvälls- eller morgonrutin. Bilden är inzoomad på ansiktet, röstläget lågt, informellt och avslappnat. Hashtaggen #GRWM har idag över 150 miljarder visningar på TikTok. Man får se någon göra sig i ordning för natten, en ny dag eller en spännande utekväll. Formatet känns ofiltrerat och nära, som en exklusiv förmån jag får ta del av, när jag släpps in bakom kulisserna. En framgångsrik influencer inleder sina GRWM-videor med orden Hey besties.
Vinstdrivande vänskap
Den här sortens artificiella vänskaper är inget nytt. Jag (Martin) tycker mig känna gruppen jag följt i en podd i snart 15 år. Det är på många sätt ganska harmlöst, åtminstone så länge artificiell vänskap finns sida vid sida med verklig, personlig, fysisk vänskap.
Samtidigt finns här ett mått av systemisk oärlighet. Poängen med videorna är inte ömsesidig närhet, utan försäljning och vinst. Och det fungerar. Ett uppenbart mått på kostnaden är i faktiska pengar. När Olivia Rodrigo ska ut på lunch med sin mamma använder hon 12 olika produkter, till ett totalpris på 4–5000 kr. Det är svårt för en vanlig tonåring att nå upp till den ribban!
Det djupgående problemet
Kostnaden syns dock inte bara i plånboken. Nu larmar läkare och hudterapeuter om farorna när barn före puberteten konsumerar hudvårdsprodukter som deras hud inte är redo för. Kroniska sjukdomar, eksem, kontaktallergi och liknande symtom blir allt mer utbredda. Uppenbara, smärtsamma, fysiska symtom är såklart just smärtsamma. De leder till en känsla av misslyckande och en förlorad dröm om ”perfekt hud, som de har på film” (yttrat av en 9-åring!). Det större problemet sitter under huden, i skönhetsidealen och självbilden, och finns nog där oavsett om skönhetsrutinen lyckas eller misslyckas. För vad gör det med oss ifall vi inte vågar visa oss bland människor utan ett dussin produkter mellan dem och vårt verkliga utseende? Här finns en olycklig press och krav på perfektion som särskilt drabbar unga kvinnor och tjejer.
Jesus kom inte vuxen till världen, utan gick igenom pubertetens alla utmaningar som vi andra.
Man kan inte heller låta bli att undra om skönhetsprodukterna är till för utsidans brister eller för tomrummet på insidan. Det är naturligt för oss att värdesätta skönhet, men också så typiskt att när något upphöjs till en avgud, så blir effekten förr eller senare den motsatta, som när hudens naturliga skönhet förstörs av för många krämer.
Skapade, inte massproducerade
Vad har då Bibeln att säga? Gud uppfann människokroppen, och trots att det finns 8 miljarder nu levande exemplar är ingen enda av oss massproducerad. Var och en av oss borde få veta att Gud ”vävde mig i moderlivet”, och tacka för att man är ”så underbart skapad” (Ps 139:13–14). Författaren Sam Allberry skriver att ”Jesus inkarnation är den största komplimangen människokroppen någonsin fått”. Gud blev en verklig människa, med en verklig kropp. Den enda perfekta människan i världens historia bar inte smink, och hade inte tillgång till mjällschampo eller modern tandvård. Jesus kom inte vuxen till världen, utan gick igenom pubertetens alla utmaningar som vi andra. Det här betyder att ett gott liv inte består i ett perfekt yttre. Tänk om jag lyckades förstå det på riktigt – vilken befrielse!
Moralisk skönhet
I romarriket kunde rika kvinnor lägga stora resurser på håruppsättningar. Det var såklart inte bara frisyren i sig som var poängen, utan vad den sa till omvärlden. “Jag har råd att ha tjänstefolk som gör mig så här fin. Jag är framgångsrik, så respektera mig.” I 1 Tim 2 undervisar Paulus om att inte hänge sig åt ytlig skönhet utan i stället eftersträva en vacker karaktär (1 Tim 2:9–10). Moralisk skönhet är inte en tävling mot toppen för att se ner på andra, utan en vandring in mot livets verkliga centrum, gemenskap med Gud.
Den kristna tron erbjuder oss inte en okroppslig andlighet. Tvärtom. Tack vare Jesus finns hopp för våra kroppar: uppståndelse och evigt liv bortom dödens räckhåll. Här och nu bör vi rikta vår längtan mot det hoppet och öva på den frihet som finns i att inte bedöma ”någon på ett ytligt sätt” (2 Kor 5:16).