Klädföretag som Shein och Temu växer explosionsartat, och kanske har du testat att handla därifrån. Men vad är grejen med deras omdiskuterade affärsmodell egentligen, och vad säger Bibeln om saken?
“Fast Fashion” har länge varit ett etablerat begrepp för att beskriva de förändringar i modeindustrin som bland andra spanska Zara och svenska H&M varit med om att åstadkomma. På senare år har man kommit att prata om ”Ultra Fast Fashion” (UFF), som ett radikalt nytt steg. Men vad är det som går snabbt, egentligen? Kort sammanfattat – allt. Design, marknadsföring, försäljning och leverans ska gå ultra-snabbt. Den marknadsmodellen förutsätter såklart även att konsumenten beter sig på motsvarande sätt. Inköp, användning och kassering måste också gå fortare. Kinesiska Shein är ett av de mest kända UFF-företagen, och lanserar upp till smått ofattbara 10 000 nya produkter varje dag. UFF-företagen bygger på samma algoritmer och psykologi som sociala medier: snabba kickar, en känsla av gemenskap eller utanförskap som knyts till influencers och individuella belöningar.
Dolda kostnader
Som en vanlig konsument med begränsade tillgångar är det lätt att automatiskt tänka: billigt = bra. Men när något verkar för bra för att vara sant, är det också ofta så. Är priset lågt betyder det ofta att den verkliga kostnaden är dold, till exempel genom att det är så dålig kvalitet att vi snart behöver köpa nytt igen. Men dolda kostnader kan också finnas på andra sätt och drabba andra än den som köper produkten.
I stället för att låta slit och släng-mentaliteten få fäste i våra hjärtan, borde vi sträva efter att bruka och bevara det vi har på ett långsiktigt och hållbart sätt.
För billiga kläder handlar det till exempel om gifter i produkterna, något som är välkända problem hos såväl Shein som Temu. Dessa gifter skadar i längden personen som bär kläderna och hamnar förr eller senare i naturen när kläderna förbrukats. Andra dolda kostnader är arbetsvillkoren för textilarbetarna och miljöpåverkan i produktion eller långa fraktkedjor från andra sidan jordklotet.
Vad säger Bibeln?
På Bibelns allra första sida kallas mänskligheten att råda över skapelsen på ett sätt som återspeglar Guds karaktär. Längre fram, i Guds lag till Israel, ser vi flera lagar som reflekterar Guds omsorg om hederligt arbete som är säkert för människor. Även i vår tid bör vi kristna tänka oss för kring hur vår konsumtion påverkar det gemensamma bästa som vi borde sträva efter, för både mänsklighetens och ekosystemens skull. En måttstock för vår konsumtion kan vara att lyssna på Naturskyddsföreningens råd: max 5 nya plagg per år.
Bry dig om det materiella
Sedan har vi frågan om vad UFF gör med oss själva som konsumenter. Vi kan nog alla gå med på att vi i Sverige tenderar att vara allt för materialistiska. Men ofta missförstår vi vad det betyder; vi tänker att vi är för fästa vid det materiella. Teologen William Cavanaugh menar i sin bok om konsumtion att problemet är det motsatta: vi är inte tillräckligt fästa vid det materiella. Konsumtionshetsen bygger ju på att vi ständigt är missnöjda med det vi har och därför vill ersätta det med nya inköp. Den otillfredsställelsen kan vi lära oss av, inte så att vi köper mer, men så att vi förändrar vår attityd till ägodelar. Vi behöver se upp med att inte fästa vår självbild och lycka vid våra ägodelar, men samtidigt ha omsorg om det materiella vi har fått att förvalta. Det handlar alltså inte om att bry sig mer eller mindre om materiella saker, utan om att bry sig på ett annat sätt – ett mindre själviskt sätt.
Gud som förebild
Gud är inte en konsument, för Gud har inga behov. Men Gud skapar och äger saker, och hur Gud gör det bör vi efterlikna. Det Gud har skapat, bevarar han också. Syndafallet – en värld som går sönder – vore en perfekt ursäkt för Gud att kasta bort allt och börja om. Men i stället talar Bibeln om att Gud ingår förbund med människan och skapelsen. Gud förbinder sig till att inte bara behålla, utan också laga och förnya sin skapelse. Gud är investerad i det som är hans.
Ultra Fast Fashion formar oss att betrakta saker som snabbt tillgängliga och snabbt förbrukade. Som vi sett får det flera negativa konsekvenser redan när det gäller kläder, men är ännu värre om det formar vårt sätt att leva generellt. I stället för att låta slit och släng-mentaliteten få fäste i våra hjärtan, borde vi sträva efter att bruka och bevara det vi har på ett långsiktigt och hållbart sätt.