Väckelse bland samerna

Namn: Lars Levi Laestadius
Född: 10 januari 1800
Död: 21 februari 1861
Känd som: Grundare av laestadianismen

Lars Levi Laestadius föddes år 1800 utanför Arjeplog. I tidigare generationer hade det funnits präster i släkten men hans far blev bergsfogde i en silvergruva. Gruvan gick inte så bra vilket gjorde att han några år innan Lars Levi föddes blev av med jobbet. I den vevan dog även hans fru och han gifte om sig med änkan Anna Magdalena året efter. De var mycket fattiga. Efter att ha levt på ett ödsligt ställe några år flyttade de in i Arjeplog där de försörjde sig på att fiska, koka lim på renhorn och sköta några djur. Lars Levi beskrev sin far som att han hade “ett hetsigt temperament med glättighet och kvicka upptåg men med ett riktigt dåligt ölsinne”. Han mor var istället “melankolisk och ängslig”. Det som var bra var att barnen fick undervisning i hemmet.

Lars Levi hade en äldre bror, Carl Erik, som lyckats studera och blev färdig präst 1803. Några år senare fick han tjänst i Kvikkjokk och hämtade familjen dit där han som äldre bror blev lärare åt Lars Levi och hans något år yngre bror Petrus. Han var också duktig som botanist vilket födde ett växtintresse i Lars Levi.

“Omvänd er!”

Som 16-åring kom Lars Levi och Petrus till gymnasiet i Härnösand och därifrån fortsatte de till universitetet i Uppsala för teologistudier. Intresset för blommor och växter fortsatte att frodas och han gjorde flera botaniska resor i Sverige. När Lars Levi 1825 tog examen flyttade han upp till Arjeplog igen och blev missionär bland samerna i ett år. Biskopen utnämnde honom då till kyrkoherde i Karesuando. Som ensam 26-åring flyttade han till Sveriges nordligaste församling. Ett år därefter gifte han sig med Brita Cajsa Allstadius från Kvikkjokk och tillsammans fick de 15 barn!

Lars Levi kände inte att han nådde fram till församlingsborna som ofta satt halvfulla i mässan. All misär och misskötsel som följde i alkoholens spår, inte minst för barnen, gjorde djupt intryck på prästen. Efter en livskris kring 1840 då både hans yngsta son och hans bror Petrus dog fick han i ett samtal med en ung samisk kvinna upp ögonen för hur underbar Guds nåd verkligen är.

Lars Levi började nu predika evangeliet med tydliga bilder och liknelser från samernas liv som de kunde förstå. Syndens allvar och helvetets realitet blev tydliga för åhörarna och samtidigt blev nåden i Jesus desto större för dem. Väckelsen tog ordentlig fart 1846 och spreds särskilt bland samerna där fylleri och renstölder tydligt minskade då kampen mot alkohol blev en viktig del i väckelsen.

Foto:
DELA
Föregående artikelGuds helighet och vår syndighet
Nästa artikelÖvergiven av Gud?