Annelie Enochson skiljer inte på politik och religion
Annelie Enochson är politiker – hon sitter i riksdagen för KD.
Inte bara det. Hon är också aktivt kristen.
Men först, en repetition i samhällskunskap:
- I riksdagens kammare sitter 349 ledamöter.
- Vid kammarens sammanträden fattar riksdagen sina beslut.
- Alla ärenden i riksdagen måste förberedas i utskott innan definitivt beslut fattas. Här i utskotten sker mycket av det politiska arbetet.
- Ledamöter som tillhör samma parti bildar tillsammans riksdagsgrupper. Vid partigruppernas sammanträden diskuteras och förbereds kommande ärenden. Här bestäms också hur partiet ska ställa sig i olika frågor.
- Ledamöternas egna förslag kallas motioner.
Hon är kristen i riksdagen. Annelie Enochson målar upp en bild för att jag ska förstå ekvationen.
– Runt ett bord sitter människor med olika värdegrunder. En ateist, en liberal, en kommunist, en materialist och en kristen. De drar i snören i var sin riktning.
Jag kan inte få igenom allt jag tycker, men jag kan i alla fall säga ifrån
– Om inte vi kristna är med och drar snöret åt vårt håll, kommer allt att kantra. Om inte vi säger ifrån att det där är fel, kommer ingen annan göra det heller. Jag kan inte få igenom allt jag tycker, men jag kan i alla fall säga ifrån, säger Annelie Enochson, en av de i riksdagen som drar i det kristna snöret.
Jag tar en belgisk chokladbit som hon har dukat upp på soffbordet i villan i Frölunda utanför Göteborg. Den godaste chokladen på länge, enligt Annelie. Jag håller med.
Går din kristna tro alltid före politiken?
– I botten har jag min bibeltrogna kristna tro. Den är inte kompromissbar. Att Jesus är sann människa och sann Gud. Ovanför min kristna botten har jag politiken och där går det däremot att kompromissa.
Hur menar du?
– Du kan naturligtvis vara ärlig mot ditt innersta och rösta tvärt emot ditt eget parti. Att själv rösta nej till ett förslag, fast partiet är positivt. Sen kan du också välja att bli utkvittad. Någon annan person går in, sätter sig på din stol och röstar i ditt ställe. Du har då själv samvetsfrid och behöver inte rösta mot din egentliga vilja.
Kan du ställa dig i riksdagens talarstol och säga: det här är fel eftersom det står i Bibeln?
– Nej, det går inte. Det som står i Bibeln saknar för de flesta betydelse. Jag kan inte säga att homosexualitet är onaturligt eftersom Paulus säger det. Det funkar inte, utan jag måste hitta andra argument som överensstämmer med Bibeln.
Är ni många kristna i riksdagen?
– Väldigt många går med i en kyrka, men hur många som har en personlig tro vet jag inte.
Det finns i alla fall en kristen riksdagsgrupp. Ungefär 20 riksdagsledamöter – ibland fler, ofta lite färre – samlas varje onsdag förmiddag halv nio till andakt, bön och sång. En gång varje termin firar gruppen dessutom nattvard tillsammans. Riksdagspolitiker från de olika partierna turas om att ha hand om andakterna.
– Då kan det vara en socialdemokrat, du annars inte delar några värderingar med, som håller ett vittnesbörd och berättar om sin personliga kristna tro. Verkligen jättestarkt, säger Annelie Enochson som är ordförande i gruppen.
Riksdagens kristna grupp fyllde 100 år i våras?
– Ja, och då firade vi med att hålla den första gudstjänsten någonsin i riksdagens kammare. Men vi kallade det inte för gudstjänst utan jubileumshögtid. Nästan hela salen var full och vi höll på i en och en halv timme.
– Efteråt frågade talmannen (Björn von Sydow), som hade inlett gudstjänsten, om vi inte skulle ta och bjuda på lite vin och tilltugg, som vi brukar göra vid sådana här jubileer. Jag som nykterist föreslog då istället kaffe och tårta. ”Då blir det ju kyrkkaffe”, var talmannens kommentar, säger hon och skrattar åt episoden.
Kristendom och politik kan man inte skilja på. Det är Annelie Enochson fullt övertygad om. Det ena ger det andra. Hon är en engagerad politiker, som tar sitt jobb på fullaste ansvar. Flitig är hon också. 49 motioner sedan i höstas, talar sitt tydliga språk.
– Jag tror att jag är en politiker som vill ha resultat. Det har jag med mig sedan jag var arkitekt. Och sen försöker jag använda de uppdrag jag har fått som förtroendevald på bästa sätt.
På din hemsida skriver du att ”du vill bygga ett samhälle som har sin grund i den kristna traditionen”. Vad betyder det?
– Till exempel att jag tror det är bra med friskolor som drivs på kristen grund. Förr gick nästan alla i söndagsskola, men majoriteten nu kan inte sin Bibel. De tror bara att det är skrönor, säger hon.
På frågan om Sverige är ett kristet land tvekar hon. Först nej, sen kanske. Hur som helst.
– Vi står verkligen i en brytningsperiod: Se bara på alla muslimer som lever i Sverige. Folk med starka religiösa övertygelser. Vi kristna har verkligen ett uppdrag att förvalta det arv vi har. Vi måste jobba för att Sverige även i framtiden ska vara kristet.
Hur är det att vara kristen i riksdagen?
– Många gånger känner man sig ensam. Man står längst fram och ska föra fram en kristen ståndpunkt, och får även ta ett teologiskt ansvar. Var finns Svenska kyrkan? Var finns alla kristna debattörer i TV-sofforna? Som kristen har man rätt att ha en avvikande åsikt, men den kommer fram så sällan.