Trettioåriga Miriam Nankya som bor utanför Ugandas huvudstad Kampala kommer från en muslimsk familj men blev kristen för 14 år sedan. Som många andra ugandiska muslimer som blivit kristna så blev Miriam illa behandlad av sin familj för att hon lämnat islam. Läs hur Miriam beskriver Uganda och hur det är att vara kristen där.

Hur är den ekonomiska och politiska situationen?

Ekonomiskt sett så går det inte så bra för Uganda. För tillfället är det många som tar examen från universitet, men för majoriteten av dem finns det inga jobb. Det är alltså många, även bland de högutbildade, som är arbetslösa, och behovet av att utvidga arbetsmarknaden är stor. Det finns en del konflikter i landets ledarskap och bland de politiska partierna.

Vilka religioner finns i Uganda och hur är det för de kristna?

Kristendomen är den största religionen i Uganda. Det finns också många andra religioner, till exempel islam, Jehovas vittnen, mormonism, sjundedagsadventism, satanism och olika naturreligioner. Det är religionsfrihet i landet och det förekommer nästan inga konfliker mellan de olika religionerna.  Däremot är det ofta svårt för muslimer som konverterar till kristendomen. Deras familjer och muslimska kontaktnät ogillar att de inte vill vara muslimer längre och behandlar dem därför dåligt. Ett exempel är jag själv. När jag blev kristen lät inte min pappa mig gå i skolan längre. Det var väldigt svårt för mig. Annars är det oftast lätt att vara kristen i Uganda.

Hur kan vi i Sverige be för Uganda?

Be att Gud öppnar dörrar för en bredare arbetsmarknad. Be också att kyrkan ska präglas av sant ledarskap. Det finns många som säger att de är kristna men som inte lever så. Be att Uganda ska präglas av tro på Gud.

 

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelEn rättvis värld!
Nästa artikelTrosbekännelsen: Fadern