Ibland händer det saker i våra liv där förlåtelse känns helt omöjligt. Hur ska man tänka kring förlåtelse och försoning när någon har gjort något till synes oförlåtligt?

”Hon ljuger.”
Theos blick var arg, men mest av allt uppgiven. Jag var troligtvis den tjugofemte i raden av socialsekreterare han tvingades prata med om sin mammas bristande föräldraförmåga. Denna tonårskille hade vuxit upp med socialtjänsten och hade en chockerande lång journal. Hans hopsjunkna kroppshållning i fåtöljen vittnade om hur less han var på dessa möten som, enligt honom, sällan ledde någonvart. Jag såg ner i mina anteckningar efter något som kunde bringa hopp.
”När jag pratade med mamma sist sa hon att det blivit bättre med matlagningen och att hon  hjälper dig att ta din medicin.”
Theos ansikte mjuknade något.
”Jo, hon har blivit bättre. Men medicinen tar jag själv, hon sover alltid när jag går upp.”  ”Har hon fixat en säng åt dig än?” Jag kunde redan gissa svaret.
”Nej. Jag tror hon köpte mat och sprit för pengarna hon fick från soss.”
”Så du sover fortfarande på soffan?”
”Aa. Fast jag bor över hos kompisar rätt ofta.”  

Svek leder till att vi sätter upp känslomässiga murar för att skydda oss mot ytterligare skada.

Föräldrar som sviker

Kommer Theo någonsin kunna förlåta sin alkoholiserade mamma och sin frånvarande pappa? Vid första anblick verkar det otroligt. Kanske bär du också på en längtan efter mera kärlek och omsorg från dina föräldrar, eller på en sorg över att ha blivit åsidosatt eller överkörd på något sätt. Det gör de flesta av oss, eftersom alla föräldrar är operfeka människor. Att förlåta sin mamma och pappa kan vara besvärligt eftersom vi har ett så unikt band och en beroendeställning till dem. Vi törstar efter deras kärlek och bekräftelse och upplever smärta när den uteblir. Svek leder till att vi sätter upp känslomässiga murar för att skydda oss mot ytterligare skada. Även om våra föräldrarelationer påverkar oss på ett alldeles särskilt sätt kan sveket från en vän eller annan nära person också göra oss mycket ovilliga att visa överseende.  

Handfasta tips

Måste man förlåta? Bibeln lär ut att vi ska förlåta alla människor. I Kolosserbrevet 3:13 står det: Ha överseende med varandra och förlåt varandra, om ni har något att anklaga någon för. Så som Herren har förlåtit er ska ni förlåta varandra. Gud har förlåtit dina föräldrar, din vän, din kollega, din granne. Han vill att du också ska göra det. Om du har gått igenom svåra saker som Theo, är det absolut ingenting enkelt att förlåta. Det är ofta en lång (och smärtsam) process där man behöver samtal och stöd. Men det finns en väg ut ur hat, och den leder till verklig frihet! 

Kom ihåg: Jesus är den enda som på djupet kan fylla ditt behov av kärlek.

När det vi behöver förlåta inte går lika djupt kan de här tipsen vara till hjälp:

  1. Reflektera över dina egna brister och felsteg 
  2. Be Gud om förlåtelse och om hjälp att bryta negativa beteendemönster 
  3. Ta aktiva steg för att ändra ditt agerande, börja med något litet 
  4. Läs Bibeln regelbundet – den ger perspektiv och påminner dig om din främsta identitet som  Guds älskade barn
  5. Be den Helige Ande om hjälp att förlåta, älska och hedra dina nära trots deras brister

Jesus: Förlåtelsens förebild

Att förlåta är inte samma sak som att de jobbiga känslorna kring en situation försvinner. Det är ett val vi gör för att efterlikna Jesus. Han vill befria oss från den ilska och bitterhet som konflikter skapar, vilka tenderar att dränera vår energi. Att försonas, där båda parter erkänner sin del i en konflikt och ber varandra om förlåtelse, är fantastiskt och helande, men inte alltid möjligt. Risken finns dessutom att det sårande beteendet fortsätter även efter en försoning. Kom ihåg: Jesus är den enda som på djupet kan fylla ditt behov av kärlek. Du är oändligt älskad av honom. Han sviker aldrig.

Foto: Francisco Gonzalez, Unsplash
DELA
Föregående artikelMatteus – livet förändras på ett ögonblick
Nästa artikelGenom tid och rum – Interstellar