Dödshoten och mordet på ledaren Artur Sulejmanov gjorde missionären Alexei och hans kristna vänner försiktiga. I dag, sju år senare, är den islamistiska extremismen åter på frammarsch men nu har Alexei ett annat förhållningssätt.
– Det finns bara en väg, att älska. Inget annat fungerar.
2010 liknade Dagestan en krigszon, med terrorattentat och dödsskjutningar i princip varje vecka. Alexei* och hans familj levde under dödshot och fick sms som sa ”vi ska döda dig” och ”ge dig iväg”. Då och då kom polisen hem till dem och berättade att de hade information om att religiösa människor kommer att spränga huset eller döda familjen.
Vi hade alltid persiennerna neddragna eftersom många terrorister pricksköt människor i deras hem.
– Det här var väldigt stressande för mig och hela familjen. Vi hade alltid persiennerna neddragna eftersom många terrorister pricksköt människor i deras hem, berättar tvåbarnspappan Alexei som är en av Ljus i Östers nationella missionärer. En av områdets tidningar rapporterade att 180 ledare från olika delar av samhället mördades under det året. En av dem var pastor Artur Sulejmanov.
En befriande insikt
– Det var en svår tid och vi visste inte hur vi skulle gå vidare. Många kristna lämnade kyrkan och vi som var kvar gjorde mycket arbete i hemlighet.
När hans dotter frågade honom vem som dödat Artur, insåg Alexei att svaret för alltid kommer att definiera hennes inställning till muslimer.
– Så jag sa att det var människor som inte känner Jesus. När vi bad senare sa hon: ”Herre, välsigna de som dödade Artur så de kan lära känna Jesus och inte döda någon mer”.
Under några år arbetade sedan församlingsrörelsen med stor försiktighet, tills de en dag fick en insikt som kom att förändra deras inställning helt.
– Vi förstod att det är ett privilegium att dö för Jesus, att det är en del av det kristna livet. Det frigjorde oss från rädslan.
Annat sätt att missionera
Sedan dess har mycket förändrats i församlingsrörelsens arbetssätt. Istället för att sitta i kyrkan och be för muslimerna går de nu ut på gatorna och möter dem. Istället för en lång predikan, ger de ett kort vittnesbörd och erbjuder förbön. Istället för att aggressivt försöka övertyga människor bygger de långsiktig vänskap. Men den största skillnaden kanske ändå är att de nu verkligen försöker älska sina muslimska grannar och vänner.
– Många kristna ryssar har en negativ bild av muslimer och tycker illa om dem. Jag tror vi måste ändra attityd och handla i kärlek. Kärlek är mer än ord och när någon vet att du älskar dem talar det väldigt starkt.
– Många läser böcker om hur vi ska bemöta muslimer, men om du har all kunskap och inte älskar dem, hjälper det ingenting.
Det omöjliga blir möjligt
Gud har öppnat vägar in i muslimska gemenskaper som Alexei inte hade kunnat drömma om. När den största moskén i staden skulle börja ett hjälparbete för fattiga, kontaktade de Alexei för råd. I dag får han regelbundet tala med det muslimska ledarskapet och genom kontakterna han fått i moskén har många kommit till tro på Jesus. Alexeis två främsta tips i kommunikationen med muslimer är att tänka på språket och att låta sig ledas av den helige Ande.
– Istället för kristna ord använder jag muslimska termer som ”Isa”, ”Allah” och ”Ibrahim”. Sedan försöker jag lyssna på den helige Ande. Det går inte att ha en färdig formel, det är olika varje gång.
Efter att Ryssland mobiliserade militärt i Dagestan, minskade många av uttrycken för den islamistiska extremismen. Men nu ser Alexei hur den återigen lockar till sig anhängare, främst bland unga. Även om rädslan alltid finns närvarande, är kärleken större.
– Jag ser mig som en boxare i ett ringhörn. Jag har inga alternativ, det finns bara en väg, att älska. Inget annat fungerar.
*Alexei heter egentligen något annat. Denna artikel publiceras med tillstånd av Ljus i Öster och finns också att läsa i Ljus i Öster nummer 6 2017.
FAKTA
- Dagestan är en delrepublik i Ryssland, vid Kaspiska havet. Dagestan har, liksom grannen Tjetjenien, kallats “Europas farligaste plats” och området är präglat av etniska konflikter och kamp för självständighet. Dessa spänningar kulminerade 2010-2012 i en väpnad konflikt mellan islamister och rysk militär.
- Ljus i Öster är en ekumenisk missionsorganisation som arbetar för att nå onådda folkgrupper i framförallt forna Sovjetunionen, Turkiet, Kina och Mongoliet.
- Alexei, som är en av Ljus i Östers nationella missionärer, besöker Sverige i november. För datum och platser, besök www.ljusioster.se