Köp två t-shirtar – den ena till dig och den andra till en hemlös. Det är en försäljningsidé som Jacob Svensson har för att medvetandegöra och göra skillnad. Något vi alla kan göra och något som rimmar väl med den bibliska tanken på att hjälpa vår nästa.
Det är en kall februaridag när jag försiktigt traskar fram på den isbelagda gatan på min väg till Jacob Svensson – pastorn som sadlade om och brinner för att genom handling visa på ett alternativ inom klädindustrin. I dörren möts jag av värmen mot mina kylslagna kinder och den fyraåriga dottern utklädd till Pippi Långstrump. I ena hörnet står en trave med lådor fyllda med nyss anlända Al Butch-strumpor – redo att snart värma någons frusna fötter. Vi sätter oss ner i soffan och Jacob börjar berätta sin historia om hur han som pastor ofta upplevde att det var mycket ord och lite handling, eller som han själv uttrycker det: ”Jag tror att en av kyrkans absoluta svagheter ibland är att det blir mycket snack och lite hockey, att det pratas om hur man ska göra, men så är det ofta glapp mellan handling och prat.”
En god vaskning
Själva idén till att starta klädföretaget Al Butch, där halva produktionen går till hemlösa, kom i höstas och var en respons på det så kallade ”vaskandet” på Stureplan, vilket innebär att ”bratsen” beställer in en extra flaska champagne bara för att sedan hällas ut som ett sätt att visa hur rika de är. ”Men då tänkte jag att man kanske skulle kunna göra en god vaskning” och Jacob fortsätter att berätta hur tanken alltmer tog form och slutade med det egna märket Al Butch som i nuläget gör strumpor och t-shirtar, men förhoppningsvis så småningom även kan utveckla produktionen till vinterattiraljer såsom vantar och mössor. Märket Al Butch är inget ”kristet” märke i den bemärkelsen utan Al kommer från låten ”You can call me Al” med Paul Simon medan Butch är hämtat från en producent för Nirvanas Nevermind-platta. Men själva idén menar Jacob härstammar från långt tidigare, från Jesus tid och refererar till bibelordet från Matteus 25: 36 Jag var naken och ni klädde mig.
”Nära-bänken-upplevelse”
Från att tidigare ha arbetat som pastor är Jacob numera säljare och han säljer allt från läsglasögon för apotekare till skidhjälmar. Al Butch är helt ideellt och alltså inget som Jacob tjänar pengar på. I Göteborg där Jacob bor distribueras kläderna till de hemlösa genom Göteborgs Räddningsmission. När jag frågar varför det blev just hemlösa arbetet riktas in på, beskriver Jacob en händelse ur sitt liv, en händelse som greppat tag i honom och gett en insikt om att steget till parkbänken inte behöver vara så långt bort. Han berättar hur han i ett skede i sitt liv tappade fotfästet och just satt på en parkbänk i ett tillstånd då han befann sig på botten i livet, ”en nära-bänken-upplevelse”, som han själv kallar det.
– Då slogs jag av tanken att det inte behövs så jättemånga misstag för att hamna där och det kan hända vem som helst. Den upplevelsen var stark.
Men tanken med hela grejen är först och främst inte att ge hemlösa kläder utan att medvetandegöra att det finns hemlösa i vår omgivning och att detta är ett sätt att hjälpa. Dessutom att kläderna som ges till de hemlösa är nya känns roligt, menar Jacob och mer än så – den hemlösa kommer att vara likadant klädd som du.
Visa kristen tro
Tanken slår mig hur man egentligen tar tag i ett sådant här projekt som att starta ett eget klädföretag? Hur gör man verklighet av sin idé? När jag frågar Jacob berättar han att han egentligen inte kunde så jättemycket kring de här grejerna, men fortsätter: ”det som varit min styrka är att jag varit omgiven av duktiga människor”, och tillsammans med egna påhitt och kontakt med en person som själv hade erfarenhet av att starta eget märke kunde detta förverkligas. Till sin hjälp i dag finns två personer som främst hjälper till med design och motiv. I produktionen används ekologisk bomull och Jacob är noga med att det i hela produktionskedjan ska vara så goda förhållanden som möjligt, vilket han även menar är ett sätt att vårda skapelsen på.
Givetvis är den kristna gemenskapen viktig, men samtidigt handlar kristen tro också om att visa genom handlingar och att vi kan vara ljus där vi är.
Vidare fortsätter Jacob att berätta att han tror att det är betydelsefullt att ha små projekt och drar sig till minnes hur han och hans konfirmationsgrupp samlade in pengar till en vårjacka som gavs till en kille vars ekonomiska tillgångar var begränsade. Det blev konkret och berörde. Jacob tror att det är viktigt att ungdomar inte enbart stänger in sig i sina egna kristna sammanhang ”utan istället är goda representanter”. Givetvis är den kristna gemenskapen viktig, men samtidigt tror Jacob att kristen tro också handlar om att visa genom handlingar och att vi kan vara ljus där vi är. Precis som han själv har ett stort intresse i mode och kläder och kan använda detta och visa på ett alternativ till att hjälpa andra, menar Jacob att vi kan evangelisera inom det område vi har vårt intresse. ”Kallelsen ligger nog ganska nära sin längtan och sitt intresse”, avslutar Jacob och det ligger tyngd i de orden.