Lejonkungen är en av de bästa animerade filmerna någonsin, om ni frågar mig. Den berör mig väldigt mycket. Varför? Den har hämtat sin story från världens bästa berättelse: Bibeln!

Lejonungen Simba har en god fader, Mufasa, som dessutom är kung, men Simba luras av en ond figur att gå emot sin faders vilja. Detta innebär att den goda fadern behöver dö för att skydda sin son. Ringer det en klocka? Låter inte detta väldigt mycket som den bibliska berättelsen? Den onda gestalten, Scar, viskar sedan lögner i Simbas öra om hur ingen kan förlåta honom för vad som skett. Han lämnar därför allting han känner till och flyr.

Timon och Pumbaa blir vänner till Simba, men de leder honom på fel väg. När Simba är på sin lägsta punkt lär de honom mantrat “Hakuna Matata”. Det innebär att ingenting spelar någon roll. Du kommer aldrig behöva ta personligt ansvar för dina handlingar. Det finns ingen mening med ditt liv och därför kan du leva hur du vill och behöver aldrig ha några högre ambitioner.

Världen kan erbjuda Hakuna Matata, men bara Gud kan ge mening.

I vår tid tror jag inte att det är svårt eller dåligt att se oss i Simba. Vi lever i en kultur som ofta går emot Bibeln. Många menar att vi skapar vår egen mening med livet. Att denna världen är allt som finns. Du lever bara en gång, så se till att det blir enkelt och njutbart. Kanske har du eller någon du känner glidit ifrån Gud för en tid och glömt att du är kungens barn. Gud har en mening med ditt liv och har en kallelse över ditt hjärta. Världen kan erbjuda Hakuna Matata, men bara Gud kan ge mening.

Berättelsen är inte slut där. Mufasa besöker sin son i en syn. “Du har glömt vem du är och glömt mig. Du är mer än vem du blivit. Glöm inte vem du är!” Det får vi också påminna oss om, när vi går ifrån Gud. Vi är kungens barn. Han älskar oss och vill det bästa för våra liv. Även om det inte är det enklaste. Simba väljer att ta emot förlåtelse för vad som hänt och ta upp kampen mot ondskan. Han kliver tillbaka in i rollen som kungens son.

Barnfilmer har ofta sensmoralen “Lyssna på ditt hjärta”. Det är inte alltid fel, men kan leda oss fel eftersom vi är felbara varelser. Lejonkungen uppmanar oss att lyssna efter någon bortom oss. Oavsett om filmskaparna var kristna eller inte, har Lejonkungen alltid påmint mig om att rikta blicken mot en större kung än ett tecknat lejon. I Bibeln kallas han Lejonet av Juda.