Peter Parker kan som Spider-Man uträtta stordåd och rädda New York. Men det beror inte bara på superkrafterna han har – utan även på att han sätter sin själviskhet åt sidan.

Jag slår vad om att du någon gång hört den här icebreakern: “Vad skulle du göra om du fick superkrafter?” För min favorit-superhjälte var svaret enkelt. Förödmjuka alla som varit jobbiga mot dig, skaffa stålar nog att köpa en fräsig bil och använda dina krafter för att få en tjej. Låter inte det heroiskt? Ändå börjar berättelsen om Spider-Man här. Med tiden kommer Peter Parker, mannen bakom masken, förstå hur själviskhet leder till katastrof. Sökandet efter hämnd och rikedom slutar med att hans fosterfar mördas. Samma fosterfar hade ett motto som Peter börjar leva efter: “Med stor makt, följer stort ansvar.” Peter har unika gåvor som ger honom stor makt. Ingen kan hjälpa och skydda andra på sättet han kan. Han spenderar inte halva sin vakna tid med att skydda människor för att det är kul. Även du har unika gåvor, som du kan välja att göra ont eller gott med. Som kristna har vi ett ideal. Vi vill bli lika Kristus. Jesus var inte en bekväm filosof som lärde oss hur vi lever lyckligt. Han lär oss att sprida Guds rike. Det främsta sättet han gör det på är att offra sitt eget liv. Han som har all makt väljer inte att söka bekvämlighet och lycka, utan ger allt för dem han älskar. Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner (Joh 15:13). Få av oss behöver offra våra liv genom avrättning, men vi alla bör offra vår tid, energi och resurser för att sprida Guds rike. Eller kanske för att rädda New York, om det är just spindelkrafter som är din gåva.

Han som hade all makt valde inte att söka bekvämlighet och lycka, utan gav allt för dem han älskar.

Även efter att Peter valt att offra sina egna begär för att i stället skydda andra, faller han ibland. Sedan jag var liten har jag sett upp till Peter Parker. Men jag ser inte ett felfritt helgon. Inte heller ser jag någon det alltid går bra för. Jag ser någon som mig. En osäker ung man som gör sitt bästa för att göra det rätta, men som ofta misslyckas. Någon som ibland till och med glömmer bort det goda.

En nyckel till Bibeln är att förstå att huvudkaraktärerna som vi får följa i de olika böckerna ofta gör otroligt mycket fel, även de som står på Guds sida. Om vi bara ser berättelser om människor som endast gör det rätta, är risken att vi blir mindre förlåtande mot oss själva och andra när vi faller i synd eller inte lyckas leva upp till vår kallelse. Förlåtelsen är alltid ny.

Den mänskliga hjälten kanske inte är den som endast vill gott, utan den som efter att han fallit kan resa sig upp och än en gång ge sitt liv för sina vänner.