Beroende och frihet – de orden hör väl inte ihop? I vår tid strävar många efter frihet och oberoende. Antingen är man självständig, oberoende och fri, eller sitter man fast i något beroende och är ofri.

Det kan låta paradoxalt, men den kristna världsbilden erbjuder en märklig kombo: om du lever i beroende av Gud, kommer du att nå sann frihet. Gud har skapat oss med vissa medfödda behov, däribland behovet av Gud och av varandra. Precis som vi inte är fria för att vi nekar kroppen behovet av mat, blir vi inte heller fria av att klippa banden i våra relationer. Vi är skapade för sunda beroenden som ger näring åt kropp och själ.

Vi är skapade för sunda beroenden som ger näring åt kropp och själ.

I det här numret vill vi hjälpa dig att upptäcka ditt beroende av Gud. Vi får se exempel i vår tid på hur Gud kan befria ur destruktiva beroenden. Vi kan också läsa Bibelns berättelse om ökenvandringen, som kryllar av symboler för hur vi är beroende av Gud på livets vandring. Du får också fundera över om det finns något i ditt liv som du behöver bli befriad ifrån. Vi tror på en Gud som har makt att hjälpa, och som bjuder in oss att i stället komma till honom och dricka av levande, livgivande vatten.

Bön
Tack Gud för att du skapat mig som jag är, till att leva i beroende av dig. Kom och släck min törst, och låt mig få upptäcka din frihet. 
Amen.

Foto: Jason Goodman, Unsplash
Malin Henningsson
Redaktionschef för Insidan och ungdomssekreterare för ELU i Hässleholm.
DELA
Föregående artikelKlimatkrisen
Nästa artikelBeroende och fri på samma gång