Det är oroliga tider. Det känns som att hatet och krigen bara breder ut sig. Ondskan drabbar många och extra tydligt är det att världens kristna får det allt svårare. Hot om straff, misshandel och död gör att många kristna flyr för sina liv. Andra har inte ens möjligheten att fly. Trots IS härjningar mot kristna i Syrien och Irak anses fortfarande Nordkorea vara den värsta platsen för en kristen.

Jag tänker att vi i Sverige inte fattar allvaret i det som drabbar våra kristna syskon i världen, vilket lidande de får utstå bara för att de tror på Jesus. Men ibland tänker jag att vi inte heller fattar vilken skillnad det kristna budskapet faktiskt gör i en människas liv. Att det är på riktigt. Det blir liksom mest en teori i våra ungdomsgrupper med chips, roliga lekar och soft häng. Men jag tror att den kristne som drabbas av mörkret ofta får inse att ljuset som vi kristna tror på är ett verkligt ljus. Det gör verklig skillnad. Det ger verklig tröst mitt i sorgen. Verklig kraft mitt i kaoset. Verkligt hopp i hopplösheten. Verkligt liv mitt i döden. Därför att Jesus är på riktigt!

Jesus säger i Joh 14:27 ”Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa.” Frid är inte en vag förhoppning eller en mysig känsla. Det är en verklighet som man kan få ha även om allt är kaos, lidande och mörker. Vi får be för våra syskon i tron. Att de ska få bli burna av den friden och vara trygga i hoppet om att Jesus en dag ska ställa allt till rätta. Och vi får be för oss själva: att vi vaknar upp och ser vår värld och våra syskon som lider, och att också vi får fatta att det kristna budskapet är på riktigt. Att det är en verklighet som bär igenom allt, och därför också är det viktigaste av allt. Kanske kan detta nummer av Insidan hjälpa till.

Bön: Herre, vi ropar till dig för vår värld! Styrk och trösta dem som lider, bär dem och låt dem få känna sig burna. Och hjälp oss alla att inse att du är på riktigt. Amen.

Foto: pixabay.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelGud är vår styrka
Nästa artikelÄr det alltid jag som har rätt?