Hur ofta har du fått höra ”det här med kyrkan är nog inget vi behöver egentligen” från andra kristna? Jag gissar att det nog inte är så många gånger, utan att du desto oftare har fått höra att det är viktigt att regelbundet gå till kyrkan på söndagar. Men hur gör man? Hur tar man tillvara på församlingsgemenskapen på bästa sätt? Här kommer några hacks!

1Bestäm med en kompis att ni ska gå till kyrkan tillsammans!

Det kan vara skönt att veta att någon man känner också ska till kyrkan, så att man slipper oroa sig över att behöva sitta själv i kyrkbänken. Har man lovat någon annan att gå dit är det enklare att inte avboka i sista minuten. Cykla eller åk buss dit tillsammans, eller bestäm att ni möts upp på plats.

2Skriv ner saker om själva gudstjänsten som du undrar över!

Ofta när vi tycker att saker är tråkiga är det kanske i grund och botten för att vi inte förstår dem. Skriv ner alla frågor du har om själva gudstjänsten (Varför står vi upp här? Varför säger prästen de här orden innan nattvarden?) och ta upp dem med någon efteråt. Varför inte fråga prästen, pastorn eller mötesledaren efter gudstjänsten till exempel? Eller så kan du diskutera med dina kompisar som också var på gudstjänsten – någon av dem kanske har svaret! Och när vi ändå är inne på spåret ”anteckning” …

3… anteckna under predikan!

I skolan för vi anteckningar under lärarnas lektioner eftersom vi tror att det de säger är viktigt och kanske kan komma till nytta för oss på ett framtida prov. Det som sägs i predikan kommer visserligen inte komma på något ”kyrkprov”, men är däremot ofta (läs: typ alltid!) väldigt bra. Varför inte skriva ner stödord, bra poänger eller frågor? Det är dessutom ett bra sätt att hålla koncentrationen uppe. Diskutera dina frågor med din kompis på bussen hem, eller med någon på kyrkfikat.

4Engagera dig i din församling på ett praktiskt sätt!

Man måste inte vänta på frågan innan man engagerar sig – man kan erbjuda sin hjälp direkt! Det är lätt att tänka att man bara kan hjälpa till om man kan spela något instrument eller liknande. Men det stämmer inte!

Att ha vänner som är 10, 20, 30 år äldre än en själv kan vara något av det roligaste som finns

Du kanske gillar att baka och vill hjälpa till att fixa fikat? Du kanske gillar teknik och vill hjälpa till med projektorn? Eller vill du finnas med som förebedjare under gudstjänsten? Det är bara fantasin som sätter gränser, egentligen. Jag tror man känner en större samhörighet i ett sammanhang där man får fylla en funktion. Då blir också gudstjänsten något man verkligen gör tillsammans!

5Försök lära känna människor i församlingen som inte är i din egen ålder!

Det är viktigt att dela sin tro med andra i sin ålder (typ i ungdomsgruppen), men att ha vänner som är 10, 20, 30 år äldre än en själv kan vara något av det roligaste som finns. Det är egentligen inte så stor skillnad mellan en 17- och en 57-åring som man kanske tror. Båda har (eller hade) favoritämnen i skolan, fritidsintressen, och kanske några kloka tankar om dagens predikan eller om livet som kristen (ställ frågorna som du antecknade utifrån hack  2 och 3!). Ta med en kompis och sätt dig jämte någon vuxen under fikat efter gudstjänsten.

6Tänk positivt om din egen församling!

Detta hack kanske inte känns så konkret, men det kanske är det viktigaste av dem alla. Det är lätt att bli kritisk till sin församling, och jämföra den med en som man tycker verkar bättre. Men antagligen finns det någon i den andra församlingen som har exakt samma tankar om sin egen. Faktum är att man aldrig kommer hitta en perfekt församling förrän man inser att ingen församling är perfekt. Försök istället fokusera på det din församling gör bra – och hur du kan engagera dig för att göra din församling ännu bättre!

7Uppmärksamma vikten av ditt deltagande!

Inte nog med att det är viktigt för dig att vara med i en församling, de andra medlemmarna behöver också just DIG! Du är viktig i din församling. Hela kapitel 12 i Första Korintierbrevet handlar om hur viktigt det är att vi ser att alla har olika funktioner att fylla i kyrkan, med våra olika styrkor, perspektiv och egenskaper. Ingen kommer kunna ta just din plats i församlingen; därför är det viktigt att du inte berövar de andra medlemmarna det som du kan bidra med!

Foto: Unsplash.com
DELA
Föregående artikelJesus – lever som han lär
Nästa artikelHan gjorde det för oss