Jag skulle göra en käkoperation för några år sedan, och kirurgen visade i förväg en bild av min profillinje. “Här ser du din profil”, sa han, och fortsatte: “Om du vill kan jag göra ett hakinplantat när jag ändå opererar så att profilen blir mer idealisk.” Så la han på en annan linje, “idealprofilen”, som visar hur man “vill” se ut. Jag sa nej tack, smått chockad över hur uttalade skönhetsidealen har blivit när läkare säger så till tonåringar, utan att problematisera varför alla skulle vilja ha just den formen på sin profil.

JAG SA NEJ TACK, SMÅTT CHOCKAD ÖVER HUR UTTALADE SKÖNHETSIDEALEN HAR BLIVIT.

I en sådan tid är det inte så konstigt att vi lätt får en skev självbild och tycker att våra kroppar borde se ut på ett annat sätt. Vår relation till kroppen är inte som Gud tänkte att den skulle vara när han skapade oss. Vi har så otroligt mycket gott att hämta i Bibelns budskap om kroppen, och vi är nog många som behöver ta till oss av den undervisningen. Det här numret av Insidan vill vara en röst för de perspektiv Gud vill ge oss på kroppen. Det handlar om tacksamhet över den kropp Gud gett oss, men också en utmaning till oss att inte se kroppen som vår egen utan som Guds tempel, skapad för att användas till Guds ära. Vi får också läsa om hur livet och tron kan upplevas när kroppen inte fungerar. Vår bön att är du ska få ta till dig att du är Guds avbild, alldeles oavsett hur du ser ut. I en psalm utbrister David: Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad (Ps 139:14) – tänk om det kunde få bli din första tanke när du ser dig i spegeln! 

Bön

Tack Gud för att du gett mig kroppen och för att du gett mig livet. Lär mig att se på och använda min kropp på ett sätt som ärar dig. Amen.

Foto: Laura Chouette, Unsplash
Malin Henningsson
Redaktionschef för Insidan och ungdomssekreterare för ELU i Hässleholm.
DELA
Föregående artikelEkonomisk oro 
Nästa artikelVad säger Bibeln om kroppen?