”Kärlek vid första ögonkastet”, kan säkert några par beskriva som sin start på en livslång relation. Men jag tror också att det för andra inte är lika självklart i början. Att få lära känna en människa på djupet och låta förtroendet växa fram tar tid. Kärleken finns ju inte bara när allt är på topp, när vi är festklädda och vidgjorda från topp till tå. Då är det lätt att flörta och känna attraktion. Men vad händer när vi kommit hem, är trötta och dämpade, en helt vanlig tisdag när vi står och diskar, som Rebecka skriver? Det är då kärleken visar sig på riktigt, på djupet.

Vi är inte perfekta i oss själva och kan därför inte heller leva ett perfekt liv oavsett om vi lever själva eller i en relation

Attraktion är något som jag tror många vill känna och även att vara attraktiv för den andre. För visst är det härligt att få känna pirret i magen, och tycka om den andres utseende?! Attraktion är inget fel utan något fint vi fått av Gud. Men som med många andra gåvor kan det lätt missbrukas och såra människor om vi enbart tänker på vår egen vinning. Om vi skulle handla impulsivt utifrån vem vi känner attraktion för skulle nog inga relationer hålla särskilt länge!

Media har, som på många områden i våra liv, en önskan att påverka oss även när det gäller kärlek. Vi luras att tro att kärlek beror på om jag är smal, muskulös och har hög rang i mitt sociala nät. Men att leva efter den falska ”perfekta” mallen, gör oss snarare mer tomma och olyckliga. För precis som i en vänskapsrelation handlar kärlek om att våga vara den vi innerst inne är och att visa förtroende för den andre. Hur skulle då äkta kärlek kunna komma ur ett oäkta beteende?

Media vill även försöka hjälpa oss att hitta vår ”drömpartner” med hjälp av olika tester och tips. Men hur ser ett ”drömliv” eller en ”drömrelation” ut egentligen? Att leva ensam eller som gift innebär både dåliga och bra dagar, ibland är vi ledsna och ibland är vi glada. Vi är inte perfekta i oss själva och kan därför inte heller leva ett perfekt liv oavsett om vi lever själva eller i en relation. Endast Gud, som har skapat oss, vet vad vi behöver, därför kan du tryggt lämna din framtid i hans händer (Ps 37:5)!