Jag har ofta känt mig otillräcklig. Otillräcklig för mig själv, inför andra och inför Gud. Jag kan trycka ner mig själv, och ha svårt att känna mig nöjd med saker jag gör, för jag kunde alltid ha gjort dem bättre, lagt ner mer tid och prioriterat annorlunda.

Vad gäller min relation med Gud jämför jag mig med människor både i min omgivning och i Bibeln, och dessutom med de ideal jag själv har satt upp. Länge tänkte jag, undermedvetet, att eftersom jag inte levde upp till vad jag “borde” leva upp till så borde jag gå runt med lite dåligt samvete. Logiken haltar där, jag vet, men jag tänkte att  “jag förtjänar ju faktiskt inte att vara glad och känna mig tillräcklig när jag vet om att jag är otillräcklig men inte gör något åt det”. Så resonerade jag, tills Gud berättade för mig att jag tänkte fel.

“Det är den identiteten, din identitet i Kristus, som kommer att vara för evigt.”

Den sanna bilden av mig

Vi har olika tankar om oss själva och om vår identitet. Ibland sätter vi upp egna ideal, ibland jämför vi oss med andra. Ibland vet vi inte ens om att vi gör det. Men den verkligt sanna bilden av dig är inte den du själv eller någon annan i din omgivning har kommit på. Den bild av dig och mig som är verkligt sann är den bild Gud har av oss. Och den bilden är genomsyrad av Jesus nåd och kärlek – javisst, du syndar, javisst, du gör fel, men samtidigt är du helig, rättfärdig och fullkomligt älskad! Det är den identiteten, din identitet i Kristus, som kommer att vara för evigt. Fienden vill inte att vi ska inse detta eftersom han tycker om att ta glädjen ifrån oss, och att låta oss tro på olika lögner.

Adjö till alla dessa borden

Det finns så många “borden” i våra liv, och negativa tankar som håller oss bundna vid dessa lögner. Jag vet inte hur det är för dig, men för de allra flesta finns det saker som tynger. Men Gud vill inte att vi ska se på oss själva och fastna i allt som är fel. Tvärtom! Han sände sin son för att göra oss fria – fria från synden, otillräckligheten och allt det som binder oss vid något annat än honom. Han vill att vi ska se på honom! Jesus sa vid ett tillfälle: “Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria” (Joh 8:36). Smaka på de orden – verkligen fria. De är fantastiska. Gud vill inte att vi ska vara bundna. Han kom inte för att ge oss dåligt samvete, utan för att göra oss fria från det som tynger oss. Jesus har tagit bort allt det som stod mellan oss och Gud.

Bildbyte och befrielse

Vi behöver inte längre se på oss själva och se otillräcklighet. Vi får se på oss som Gud ser på oss. Gud berättade för mig att jag tänkte fel saker om mig själv. Han berättade att den bild han har av mig är den sanna bilden, och att han vill göra mig fri. Detsamma gäller för dig! Gud är vår befriare. Så smaka på orden igen: Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria.

Foto: pixabay.com
Olivia Preston
Student, Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2018.
DELA
Föregående artikelKanye West eller Jesus
Nästa artikelStyrd av lögner?