Tisdagen är en av stilla veckans minst kända dagar, men utifrån Bibeln förstår vi att den var långt ifrån händelsefattig. Jesus liknar de judiska ledarna vid mördare, undviker flera listigt gillrade fällor och undervisar om hur stor roll hans offerdöd spelar för oss.

Detta händer på tisdagen före påsk
– Jesus undervisar om förlåtelse. (Mark 11:25-26)
– Jesus fullmakt ifrågasätts. (Matt 21:23-27, Mark 11:27-33, Luk 20:1-8)
– Jesus berättar två liknelser om en vingård och en om en bröllopsfest. (Matt 21:28-22:14)
– Jesus pratar om skatt till kejsaren, om uppståndelsen, om det viktigaste budet, om Messias och om de skriftlärda. (Matt 22:15-23:36, Mark 12:13-40, Luk 20:20-47)
– Jesus ser änkans kopparslantar. (Mark 12:41-44, Luk 21:1-4)
– Jesus talar om sin återkomst och den sista tiden. (Matt 24:1-25:46, Mark 13:1-36, Luk 21:5-38)

Det är ingen vanlig tisdag i Jerusalem. Under hela dagen kommer det nya judiska resenärer för att fira påsk i Jerusalem. Handeln går på högvarv, både i templet och i resten av staden. Alla tillresande ska handla mat och förbereda för högtiden, samtidigt som man passar på att gå till templet för att bära fram offer av olika slag. Uppmärksamheten kring Jesus från Nasaret stör verkligen de judiska ledarna. Dels utmanar hans undervisning deras undervisning. Dels finns risken att alla förväntningar på att Jesus ska vara befriaren som judarna längtar efter ska spåra ur och leda till öppen konflikt med de romerska soldaterna.

Motstånd mot Jesus

Jesus och hans närmaste lärjungar bor utanför Jerusalem, och på tisdagens förmiddag kommer de in i staden och går upp till templet. Jesus berättar en liknelse, en berättelse som ska hjälpa människor att förstå Guds plan. Han berättar om en rik man som sänder sin son till en vingård som mannen planterat för länge sedan. När sonen kommer dit slår de som jobbar i vingården ihjäl honom. De judiska ledarna förstår att han talar om dem, men de vägrar förstå att hans ord är sanna. I olika grupper försöker de i stället lura Jesus att säga något som de kan döma honom för, något som folket ska förakta honom för eller något som romarna ska gripa honom för. Jesus genomskådar dem och låter gång på gång de judiska ledarna se att deras frågor inte leder någon vart. I stället fortsätter Jesus att undervisa alla på tempelplatsen som vill lyssna.

Korset blir hela världshistoriens altare och mänsklighetens chans till ett evigt liv.

Templet ska rivas

Runt middagstid lämnar troligtvis Jesus och hans lärjungar templet. Resten av dagen sitter de på Olivberget, en liten bit utanför staden och på andra sidan en dal. Därifrån ser de Jerusalems fantastiska tempel. Hela eftermiddagen undervisar Jesus lärjungarna. Han förklarar för dem att templet ska komma att raseras – den judiska gudstjänsten och offren som frambärs där har spelat ut sin roll. Flera av lärjungarna kommer antagligen att leva länge nog för att se det hända ungefär fyrtio år senare.

Det största offret

Jesus själv lever däremot inte så länge. Medan de tillresta judarna i Jerusalem förbereder för påskens offer, förbereder Jesus sig för att bli det enda offer som fullständigt förintar människas skuld inför Gud. Några dagar senare blir korset hela världshistoriens altare och mänsklighetens chans till ett evigt liv.

Bön: Tack Jesus, för att vi inte behöver offra djur i något tempel längre. Tack för att du dog för oss på korset och utförde det enda offer som behövs för att vår skuld ska vara utplånad! Hjälp oss att lita på att vi inte behöver lägga till någonting till ditt offer. Amen.

Sång:
Jesus för världen givit sitt liv:
öppnade ögon, Herre mig giv.
Mig att förlossa offrar han sig,
då han på korset dör ock för mig.

O vilken kärlek, underbar, sann!
Aldrig har någon älskat som han.
Frälst genom honom, lycklig och fri,
vill jag hans egen evigt nu bli.

Tag mig då, Herre, upp till ditt barn,
lös mig från alla frestarens garn.
Lär mig att leva, leva för dig,
glad i din kärlek, offrande mig.
Sv Ps 45

Visste du att …
… den här dagen kallas för vita tisdagen, svartatisdag eller stinnkaketisdag?
… enligt en svensk tradition får den som går upp ur sängen sist på tisdagen före påsk smeknamnet ”fetgrisen”?
… man på tisdagen före påsk i Värmland kokade och åt grisfötter från nyslaktade grisar? Benen bar man sedan till svinhuset, ett efter ett, för att grisarna skulle bli riktigt stora och feta till hösten.

Foto: pixabay.com
Erik J Andersson
Örkelljunga
DELA
Föregående artikelMåndag: Inget får stå i vägen!
Nästa artikelOnsdag: Förrädiska pengar