April är en månad som hör ihop med våren. Våren, som många av oss längtat efter så länge. Vi längtar efter knoppar som brister ut i gröna glädjesprång, ljumma kvällar med fantastiskt vårljus, regn som luktar friskt och fåglarnas egna musikkompositioner. Våren är en tid som riktigt innerligt visar på Guds skapande och livgivande karaktär. Skapelsen gläder sig.

Samtidigt är skapelsen utsatt för många hot, även om det kan vara svårt att se det när våren sjuder av liv. Larm om olika miljöproblem möter oss nästan dagligen. Därför har Insidans aprilnummer temat miljö. Miljö handlar inte bara om fin natur, utan även om livsuppehållande ekosystem, fungerande klimat och om oss människor som lever i den. Miljö handlar om skapelsen och har därför med Gud att göra – han är ju skaparen.

Från Skaparen har vi fått uppdraget att ta hand om skapelsen och råda över den på ett Kristuslikt sätt. Vad detta uppdrag innebär kan du läsa mer om i det här numret av Insidan. Kanske innebär det att du börjar fundera på vad den kristna tron har med miljö att göra, att du tänker över din konsumtion eller testar att äta vegetariskt som Helena och Adam i intervjun. Oavsett vilket är det viktigt att gå balansgång. Det är nämligen lätt att antingen falla åt ena sidan och tänka att det lilla man kan göra inte spelar roll, eller åt andra sidan och tänka att man måste göra allt. Gör det du kan. Det du gör är viktigt, samtidigt som många måste hjälpa till med uppdraget.

Men vi har inte bara fått ett uppdrag, vi har också fått ett hopp: en dag ska Gud, en gång för alla, hela sin trasiga skapelse och allting i den – både oss människor och miljön. Vårt hopp bland alla miljöproblem är som en längtan efter skapelsens vår, där livet aldrig mer kommer att drabbas av död.

Bön: Din skapelse berättar om dig, Gud. Hjälp mig att göra det jag kan för att ta hand om den!

Foto: pixabay.com
Olivia Preston
Student, Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2018.
DELA
Föregående artikelMed Gud bakom ratten
Nästa artikelLjuset som lyser upp allt