Mycket folk följde efter och trängde sig inpå honom. Där fanns en kvinna som hade haft blödningar i tolv år. Hon hade fått lida mycket hos många läkare och lagt ut allt hon ägde, men inget hade hjälpt, hon blev bara sämre. Hon hade hört talas om Jesus, och nu kom hon bakifrån i folkmassan och rörde vid hans mantel, för hon tänkte: ”Om jag så bara får röra vid hans kläder blir jag frisk.” Genast stannade hennes blödning, och hon kände i kroppen att hon var botad från sin plåga.

(Mark 5:24b-29)

Vi mår bra av att vara nära Jesus och han vill vara nära oss. Låter vi honom dra oss nära sig?

Efter snart ett år av pandemi hade ännu ett videomöte avslutats. Jag satt kvar vid mitt skrivbord och försökte sätta ord på vad det var jag mest saknade med fysiska möten. Sen kom jag på det. Det var ju så självklart egentligen. Jag saknade att vara nära andra. Alla människor längtar efter andras närvaro, och när Jesus vandrade på jorden längtade människor efter att vara nära honom. Det var som om han hade en stark dragningskraft som drog människor till honom.

Jesus dragningskraft

Du känner säkert igen att det är något som gör att man vill vara nära vissa människor. Kanske är det en kändis som gör att man blir starstruck. Men Jesus var unik och annorlunda på ett annat sätt. Folk trängdes för att komma nära honom, inte för att han var känd eller hade makt, utan för att de mådde bra nära honom, både i kroppen och själen.

Hans dragningskraft finns hela tiden i våra liv.

Den sjuka kvinnan med blödningar drogs till Jesus som om han var en magnet. Hon bara visste att hon behövde komma nära honom och att det skulle förändra hennes liv. Hon hade testat allt annat utan att det hade fungerat, men när hon hörde om Jesus var det som om något började dra i hennes hjärta. Hon förstod att Jesus var hennes enda hopp och att han hade allt hon behövde. Hon förstod att meningen med hennes liv var att vara nära honom.

Uppmärksamhet

På samma sätt som Jesus drog i kvinnan, drar han i oss, för att vi alltid ska vara nära honom. Samtidigt finns det annat som drar i oss för att vi ska vara nära det i stället. Ibland kan det kännas som om vi slits åt alla möjliga håll samtidigt och att många andra saker har starkare dragningskraft, än vad Jesus har. Det kanske är sociala medier, tv-spel, Netflix eller något annat. Men det har i alla tider funnits massor av saker som tävlat om vår uppmärksamhet. Det står ju att kvinnan hade testat alla möjliga saker för att må bättre, innan hon kom till Jesus. Men bara för att det finns andra saker som drar i oss, så slutar inte Jesus göra det. Hans dragningskraft finns hela tiden i våra liv. Frågan är om vi låter honom dra oss nära, om vi väljer att hänga med honom och lita på att meningen med våra liv är just att vara nära honom.