Yoga i skolan och mindfulness som behandlingsmetod mot psykiska sjukdomar – helt normalt och ofarligt, eller? Solveig Tulin var långt inne i New Age innan hon blev kristen för tio år sedan. Hon berättar hur man som kristen kan se på New Age.

Intervju med Solveig Tulin
Ålder: 60 år
Sysselsättning: jobbar som förskollärare
Bor: Borås
Familj: gift med Micael, fem barn och sex barnbarn

Vad är New Age?

Det är att blanda olika religioner för att skapa sin egen tro. Det är som ett smörgåsbord där man plockar det man själv tycker verkar bra och väljer att tro på det. Inom New Age säger man att alla vägar leder till gud – det finns inget som är rätt eller fel.

Vad är yoga, meditation och mindfulness?

Det är saker man sysslar med inom New Age. Mindfulness är ett av stegen på den åttafaldiga vägen i buddhism. Yoga och meditation är viktiga delar av hinduismen. Det är sätt att tillbe och åkalla hinduiska gudar.

Det finns bara en gud, Bibelns Gud, men det finns en ond sida av andevärlden också. Det är den sidan som gömmer sig bakom andra religioners gudar. Jesus har besegrat ondskan, och om man tror på honom så har man hans fullständiga beskydd från onda andemakter. Gör man inte det så saknar man hans beskydd. Håller man då på med yoga, meditation eller mindfulness så öppnar man sig för fel sida av andevärlden.

Vad är din erfarenhet av New Age?

Jag höll på med New Age fram till att jag blev frälst för tio år sedan. Det började med anden i glaset när jag var 13 år, och sedan gick jag djupare och djupare. Jag provade olika vägar inom New Age i hopp om att hitta sanning, och eftersom jag aldrig fann det så fortsatte jag att söka. Så är det med New Age; man hittar inget annat än nya frågor om man söker där.

Jesus kan ge en genuin glädje som New Age inte kan.

Gud söker oss även om vi söker sanning på fel ställen. Han talade till mig genom en dröm. I drömmen såg jag en man som sa åt mig att leta efter en bok. Då visste jag nästan ingenting om kristendomen och förstod inte vad drömmen handlade om, men i efterhand har jag förstått att det var Jesus som berättade för mig om Bibeln.

Hur blev du kristen?

Min man Micael, som också var långt inne i New Age, blev kristen före mig. Han blev befriad från en svår depression och fick en helt ny glädje. Jag såg vad Jesus gjorde med honom och ville ha samma sak själv, så jag började be om det. En dag var jag ute och körde bil helt själv. Då var det som att en ström från himlen kom över mig. Det var en otrolig känsla av glädje. Jag förstod direkt att det här var glädjen från Jesus – den jag hade bett om.

Hur tycker du att man som kristen ska bemöta New Age?

Vi ska inte beblanda oss med det. Vi kan inte stå med ett ben i varje läger, utan måste ha båda fötterna på klippan Jesus. Paulus skriver: Ni kan inte dricka både Herrens bägare och onda andars bägare. Ni kan inte ha del i både Herrens bord och onda andars bord (1 Kor 10:21).

Vad är det som är så bra med att tro på Jesus i stället för att hålla på med New Age?

För det första så finns det frid och glädje att få från Jesus – det finns inte i New Age. Det finns så klart svårigheter i livet även om man är kristen, men Jesus kan ge en genuin glädje som New Age inte kan. När man börjar med yoga och meditation kan det kännas som att det ger frid, men det är inte äkta. Ju djupare man går i det, desto mer ofrid får man.

Som kristen behöver man inte använda några tekniker för att få kontakt med Gud. Allt vi behöver göra är att tro på Jesus, så vill han komma och bo i oss. Om man håller på med meditation har man ett mantra som man upprepar. Ett mantra är en förkortning av namnet på en hinduisk gud och genom att upprepa mantrat kallar man på guden (som ju inte finns, utan är en ond ande) för att få kontakt med den.

Något annat som finns inom kristendomen men inte inom New Age är helande. Jesus kan hela från sjukdomar, depression, alkoholmissbruk med mera. Sådant helande finns inte i New Age. Där finns inget liv.

 

Foto: pixabay.com
Louise Alpner
Tandläkare, Örby I Insidans redaktion 2014-2017.
DELA
Föregående artikelSommar-OS och fotbolls-EM
Nästa artikelJesus – the game changer