Precis som Amanda så har jag människor i min närhet som inte är kristna och som jag har bett för länge utan att jag sett något hända. När jag läser reportaget blir jag först taggad på att fortsätta be, men sedan kommer de negativa tankarna. Det där kommer aldrig att hända mig. Gud kommer aldrig att svara på mina böner.

Vi vet att Gud inte alltid svarar ja på våra böner, men han svarar alltid. Ibland blir svaret nej eller vänta istället. Vi kan förstå att Gud svarar nej på en del böner, till exempel sådana som tydligt går emot hans vilja. Men det vi ber om som är gott – varför svarar Gud ibland nej på det?

Ett svar på den frågan är att Gud har ett mycket större perspektiv och därför vet han mycket bättre än vi vad som är bäst i alla situationer. Det gör att Gud ibland svarar på våra böner på ett annat sätt eller vid en annan tidpunkt än vi tänkt oss.

För att förstå lite mer om bön och bönesvar kan vi titta på Vår Fader, som ju är en bön som Jesus själv lärt oss att be. Där uppmanas vi att be att Guds vilja ska ske. Varför vill han att vi ber så? Jo, för att det finns en stor kraft i bönen. Det finns en andlig verklighet och bönen är ett kraftfullt vapen som vi kan använda för att trycka tillbaka det onda. Varje gång vi ber kan vi påverka vår omgivning till förmån för det goda. När vi vet det kan vi förstå Bibelns uppmaning att be uthålligt och tjata på Gud.

Men inte heller det ger ett fullständigt svar på varför Gud inte svarar ja på alla böner. Inte alla böner som är enligt Guds vilja och som bes uthålligt blir besvarade med ett ja. När det handlar om bön för att människor ska bli kristna så måste vi också tänka på att Gud har gett oss en fri vilja. Han tvingar ingen att tro på honom och därför blir människor som inte är kristna inte alltid det även om Gud vill det och vi ber för det.

Böner och uteblivna bönesvar är svåra att förstå. Ett dike jag ofta har fallit i när det gäller bön är att jag tänker att jag måste förstå hur bön fungerar innan jag kan lita på att det fungerar. Men vi är människor och Gud är Gud och det finns saker med honom, till exempel bön, som vi inte kan förstå fullt ut. Han vill att vi ska lita på honom och på hans uppmaningar i Bibeln att be mycket och uthålligt, även om vi inte förstår allt. För mig är det tillräckligt för att jag ska fortsätta be för dem i min närhet som ännu inte är kristna.

Foto: Aidan Meyer
Louise Alpner
Tandläkare, Örby I Insidans redaktion 2014-2017.
DELA
Föregående artikelEn saga och ett evangelium
Nästa artikelAtt lämna sin familj i Guds händer