Offpisten framför mig är hisnande brant. Med både rädsla och trötthet i benen tvekar jag. ”Lika bra att ge upp direkt” tänker jag. Då hör jag min väns röst: ”Följ bara efter mig, lita på mig.” Jag fylls av mod och vågar mig försiktigt nerför pisten.

Jesus lärjungar tvekade säkert också många gånger på sig själva, men de vågade ändå ge allt, ända tills de blev avrättade för sin tro. Vad motiverade dem egentligen att överkomma sina rädslor? Jesus sa: Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. Den som vill rädda sitt liv ska mista det, men den som mister sitt liv för min skull ska vinna det (Matt 16:24–25). Jesus kallelse till oss är utmanande, men den grundar sig i hans kärlek för dig och mig.

Ingen självklarhet

Det är absolut ingen självklarhet att jag alltid vågar ”mista mitt liv för Jesus skull”, jag vill ofta stanna kvar i den bekväma pisten i stället för att ge mig ut i lössnön även i livet. Jag ser ofta människor på stan som skulle behöva min hjälp, genom att jag ger dem ett uppmuntrande ord eller skänker pengar, men ofta känns mina planer viktigare så jag cyklar vidare. Andra gånger påminns jag om Jesus kärlek för människan jag möter, då vågar jag mig fram. Om du börjar ta steg för att prata med den där personen du möter kommer du nog precis som jag märka att man sällan ångrar sig!

Meningen med livet är att ära Gud.

Livets mening

Jesus säger att om vi är villiga att ge upp våra egna drömmar och lita på honom, kommer vi också våga hjälpa andra. Livet blir mer meningsfullt om jag gör det tillsammans med andra för Jesus skull. Om vi däremot kör vårt eget race förlorar vi den djupare meningen. Detsamma gäller dig, du kommer att vinna mer om du ger dina drömmar, rädslor, prylar och tid till Gud än om du gör allt för din egen skull. Allt detta för att meningen med livet är att ära Gud genom att göra gott för andra.

Ett högt pris

Att följa Jesus kostar sina uppoffringar på alla möjliga olika områden av livet, men det är alltid värt det. Vad vinner vi då på att följa Jesus i stället för att förverkliga oss själva? Jo, en starkare inre frid, en större klokhet, mer kärlek och glädje samt ett mer spännande liv än vi annars hade kunnat drömma om. När jag väl kom till liften kände jag att det var värt att övervinna rädslan. Så frågan är: Vad behöver du för att våga dig nerför backen? Vad behöver du mista till förmån för att vinna det Jesus vill ge dig? 

Foto: Carina Tysvaer, Unsplash
DELA
Föregående artikelAtt få se Jesus
Nästa artikelNågot att fira