– vem var han och på vilket sätt kan hans liv få betyda något för oss?

 

Den 19 maj dog pastorn och författaren Timothy Keller i New York och han sörjs av människor över hela världen. Vem var han och vad fick han betyda i Guds rike?

Har kristen tro någonting att säga till en modern, smart, framgångsrik New Yorker? Det tror man väl knappast idag, och man trodde det definitivt inte i slutet av 1980-talet. Skulle det vara någon form av kristendom som hade en chans i New York kunde den i alla fall inte vara klassisk och konservativ.

Men pastorn Timothy Keller flyttade dit med sin fru och tre barn och planterade församlingen Redeemer Presbyterian Church 1989. Vid millennieskiftet hade kyrkan omkring 2 000 medlemmar och i slutet av 00-talet omkring 5 000. År 2017 avgick han som huvudpastor för kyrkan och ägnade resten av sitt liv åt nätverket för församlingsplantering i storstäder, Redeemer City to City, samtidigt som han fortsatte skriva böcker och predika.

Oerhört betydelsefull

När vi, Martin och Daniel, började som predikanter i Roseniuskyrkan i Stockholm kom vi snart i kontakt med Kellers bok Center Church, som utvecklar hur man bygger en Kristuscentrerad församling som både är trogen Skriften och samtidigt är relevant för dagens människor. Kellers sätt att förklara hur evangeliet om synd, nåd och förlåtelse är brännande aktuellt för en modern storstadsmänniska har varit oerhört viktigt för vårt tänkande.

Men inte bara för oss. År 2008 gav han ut boken The Reason for God, på svenska Varför ska jag tro på Gud?, och den blev snart topp 10 på New York Times bästsäljarlista och har sålt i över 1 miljon exemplar. Totalt skrev Keller omkring 30 böcker som har sålt i ca 25 miljoner exemplar.

Siffrorna är imponerande, men det som gör Keller till en verklig förebild är inte hans framgång utan hans lojalitet och trofasthet. Efter utbildningen arbetade han tio år som pastor i en liten församling i Virginia, därefter undervisade han på ett teologiskt seminarium i fem år innan han 1989 flyttade med familjen till New York för att grunda Redeemer.

Förkunnade Kristus

USA är ett polariserat land och begreppet ”evangelikal kristen” har i kulturen kommit att bli detsamma som ”Trump-anhängare, antiabort, konservativ – och så lite kristen”, men Keller undvek stereotyperna och kulturkrigen. Han var inte lojal mot en viss social klass, kultur, politik eller åsiktsgemenskap. Han förkunnade Kristus, och Kristus som korsfäst och uppstånden för vår skull, och kritiserade återkommande både republikaner och demokrater.

De senaste åren har den ena skandalen avlöst den andra både i svensk och amerikansk kristenhet. Ledare har avslöjats med otrohet, övergrepp och andra former av missbruk. Med framgång och beundran kommer en inte avundsvärd sårbarhet för syndens frestelser, men Kellers rykte är fläckfritt. 

Han var givetvis inte omtyckt av alla – han stod för en klassisk kristen etik avseende abort, sexualitet, manligt andligt ledarskap m.m. – men han var djupt respekterad även av sina meningsmotståndare, kanske för att han själv hade så stor respekt för dem. Han var även djupt respekterad av andra kristna. Den katolske ärkebiskopen av New York, kardinal Timothy Dolan, skrev en hyllningsartikel till Kellers lojalitet till Kristus, några dagar efter Kellers bortgång (thepublicdiscourse.com, 24/5).

Genom Redeemer och nätverket City to City hjälpte Keller till att plantera över 1 000 församlingar i mer än 150 städer, och bidrog till att ledarträna tiotusentals kristna till tjänst i Guds rike. Detta, tillsammans med förkunnelsen och författarskapet, gör Keller till en av de mest inflytelserika evangeliska ledarna på decennier.

Förebild inför döden

Under 2020 diagnostiserades Keller med cancer i bukspottskörteln. Han fick behandling och blev bättre, men när cancern kom tillbaka 2023 orkade kroppen inte stå emot längre. När han gick igenom den första behandlingen skrev han en artikel i The Atlantic där han reflekterade över sina känslor inför döden och vad hans tro gav för hjälp till honom som har talat om döden så mycket i böcker och predikningar. Via sitt instagramkonto gav han både uttryck för sorgen och smärtan i sjukdomen, men också sin djupa förtröstan till Gud. 

“Jag längtar efter att få träffa Jesus.”

Den sista tiden hanterade hans son, Michael, instagramkontot och kom med hälsouppdateringar och vädjan om förbön. I mitten på maj skrev Michael Keller om hur hans far hade kommit hem från sjukhuset för vård i livets slutskede, och han delade vad Keller hade sagt i bön ett par kvällar tidigare: ”Jag är tacksam för alla människor som har bett för mig genom åren. Jag är tacksam för min familj som älskar mig. Jag är tacksam för tiden Gud har gett mig, men jag är redo att möta Jesus. Jag längtar efter att få träffa Jesus. För mig hem.”

Fredagen den 19 maj 2023 dog pastorn och författaren Timothy Keller, 72 år gammal, i tro på Jesus. Vi är djupt tacksamma för allt vi har lärt oss om evangelium och vad det är att tjäna Herren i storstaden genom honom. Nu har han fått gå hem till sin Herre som kan säga: Bra gjort, du gode och trogne tjänare. Gå in i din Herres glädje.

Foto: Thimothy Eberly, Unsplash
DELA
Föregående artikelEn kort och uppgiven bön
Nästa artikelVad svarar du?